Evaluación de la respuesta productiva e inmune en juveniles de camarón Litopenaeus vannamei alimentado con mezclas probióticas
DOI:
https://doi.org/10.22370/rbmo.2020.55.1.2394Palabras clave:
Bacillus sp., haemocytes, probiotics, productive response, shrimp, yeastResumen
Shrimp diets with mixtures of probiotics (bacilli or yeasts) were evaluated on the production response and immunological effect on juvenile shrimp (Litopenaeus vannamei). The results showed a significant effect in growth, food consumption and feed conversion rate when probiotic diet was used. In addition, experimental diets with yeast mixture [C. insectorum (DH5), D. hansenii (DH6, and L1)] had a significantly higher amount of circulating haemocytes than those with bacilli [B. tequilensis (YC5-2), B. endophyticus (YC3-b) and B. endophyticus (C2-2)]. Shrimp fed both experimental diets (3x107 CFU mL-1) had a significantly higher growth and immune parameters when compared with the commercial diet. Both elements can contribute to the sustainable development and health of shrimp farming.
Descargas
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Derechos de autor 2020 Angel I. Campa-Córdova, Yenni-Morales Cristóbal, María A. Guzmán-Murillo, Gabriel Aguirre-Guzman
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-NoComercial 4.0.
• Los autores que publican en la RBMO transfieren sus derechos de publicación a la Universidad de Valparaíso, conservando los derechos de propiedad intelectual para difundir ampliamente el artículo y la revista en cualquier formato.
• La RBMO autoriza el uso de figuras, tablas y extractos breves de su colección de manuscritos, en trabajos científicos y educacionales, siempre que se incluya la fuente de información.